Topoľovka ružová je dvojročná či vytrvalá bylina s priamou, kvetonosnou, chlpatou lodyhou, ktorá dorastá do výšky 2-3 m. Listy sú dlho stopkaté, chlpaté a kvety majú bielu, ružovú, svetlo červenú či fialovú až čiernofialovú farbu. Topoľovka kvitne od júna do septembra. Zrelé diskové plody sa rozpadajú na jednotlivé tvrdky. Pôvodne pochádza pravdepodobne z oblasti Malej Ázie, Balkánu a Kréty. Dnes sa pestuje v mnohých krajinách vrátane SR.
Kvet topoľovky obsahuje polysacharidy, antokyanové glykozidy, tzv. altheín, triesloviny, slizy, silicu, látky podobné hormónom a pod.
Topoľovka kvet je využívaná v potravinárstve a likérnictve ako tmavopurpurové farbivo.
Príprava macerátu: 2 polievkové lyžice kvetov topoľovky zalejte 250ml studenej vody a nechajte 10-12 hodín vylúhovať. Potom preceďte. Pred podaním prihrejte na požadovanú teplotu.
Táto bylina je známa tiež pod názvami topoľovka, stĺpová alebo slezová ruža alebo záhradný slez.