Sladovka sladkoplodá je až meter a pol vysoká rastlina s husto rozvetvenými koreňmi. Pôvodne sladké drievko rástla v krajinách okolo Stredozemného mora. V našich končinách sa začala pestovať až v 16. storočí vďaka michom z benediktínskeho rádu.
Koreň sladkého drievka obsahuje fytoestrogény, flavonoidy a glycyrizín, vďaka ktorému vyniká veľkou sladkosťou.
Koreň sladkého drievka sa tradične používa pri prechladnutí. Prispieva aj k normálnemu tráveniu. Hlavné uplatnenie v súčasnej dobe má pri výrobe cukroviniek (pendrek) a likérov.
Nálev zo sladkého drievka sa neodporúča na pitie tehotným a dojčiacim ženám.
Príprava nálevu: 1-2 čajové lyžičky prelejte 250ml vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Potom preceďte. Stačí dve šálky náleve denne po dobu maximálne šiestich týždňov.
Táto bylina je známa tiež pod názvami lekorica, lékorica, lekorica hladkoplodá, lékorica sladká, likorica, sladič drevo, sladké drevo, sladké drievko, sladké drievko hladkoplodé, sladký koreň alebo sladovka hladkoplodá.