Ruža šípováje ker s dlhými, rovnými alebo zahnutými vetvami dosahujúcimi dĺžku až 4 metre. Vetvy sú pokryté mnohými tvrdými, pichľavými tŕňmi. Listy sú striedavé, lichosperené, zložené z piatich až siedmich vajcovitých a pílovitých lístkov, ktoré sú na rube na strednej žile ochlpené a s palistami zrastenými s stopkou. Kvety sú väčšinou jednotlivé alebo je ich zoskupených niekoľko na vrcholkoch stoniek. Sú ružové, zriedkakedy biele. Koruna aj kalich sú päťdielne, kalich je neopadavý a tyčiniek je mnoho. Plod - šípok je mäsitý, svetlo červený, vo vnútri plný štetinových chĺpkov s mnohými žltými a tvrdými nažkami. Rastlina kvitne v máji až júni. Rastie na svahoch, pri cestách, na medziach, tvorí súčasť krovinných porastov na skalnatých stráňach a na okrajoch lesov.
Šípka obsahuje triesloviny, invertný cukor, sacharózu, pektín, kyselinu citrónovú a jablčnú, stopy vanilínu, silice, flavonoidy, kyselinu nikotínovú, vitamín C, vitamíny B, vitamín K, karotén, fosfor, vápnik, draslík, horčík a iné.
Šípky patria medzi antioxidanty, kedy chránia bunky pred oxidatívnym stresom, podporujú normálnu funkciu trávenia, močového mechúra a obličiek, napomáha udržiavať zdravé kĺby. Priaznivo pôsobí na správnu činnosť dýchacieho systému a všeobecne normálny stav organizmu. Podporujú prirodzenú obranyschopnosť, prispievajú k zdraviu pokožky aj k hojeniu rán, vyskúšať ich možno aj pri nepríjemnom pocite ťažkých nôh. V neposlednom rade sa uvádza aj pozitívny vplyv na mentálne zdravie.
Jedná sa o šípok zbavený semien a dráždivých chĺpkov.
Ponúkame aj šípky plod a šípky plod rezaný.
Príprava odvaru: 1-2 hrsti šupiek šípok nechajte 12 hodín (najlepšie cez noc) namočené v 1 litri studenej vody Potom povarte 10 minút a následne preceďte. Je možné opakovať až 4krát.
Táto bylina je známa tiež pod názvami divý šíp, kogutki, kohútky, kohutňak, kohutňák, kúgutky, mrhelec, rúža pľná, ruža šípková, ruža šípová, ruža šípová, svrbehuzy, šíp, šíp divý, šípa, šípek, šípinky, šipka, šipki, šipová ruža, šverboritky alebo šviboryc.