Ruža damaská je asi 2m vysoký ker s oblúkovitým vzrastom a husto ostnitými výhonkami. Listy sú lichosperené, najčastejšie päťpočetné, svetlo zelené a na spodnej strane mäkko chlpaté. Kvety sú skôr drobnejšie, ploché, plné, výrazne voňajúce, v pastelových odtieňoch ružovej a bielej. Na konci výhonov vyrastajú po niekoľkých. Ich stonky sú tenké, preto kvety nestoja vzpriamene, ale spravidla ľahko previsajú. Plodom je šípok červenej farby a fľaškovitého tvaru. Pochádza pôvodne z Perzie, teraz sa pestuje predovšetkým v Turecku, Maroku, Iráne a Bulharsku. V minulosti sa používala dokonca ako platidlo a medzi najcennejšie rastliny na svete patria dodnes.
Ruža damaská obsahuje silice ako je citronellol, geraniol, eugenol a phenylethyl alcohol.
Puky ruže damašskej sa používajú najmä v kozmetike, parfumérii a aromaterapii. Je možné ich pridať do čajových zmesí.
Príprava nálevu: 1 polievkovú lyžicu pukov ruže damašskej zalejte 500ml vriacej vody a zakryté nechajte 10 minút vylúhovať. Potom preceďte.