Rozmarín lekársky je vždyzelená výrazne voňajúca kerovitá rastlina, dorastajúca do výšky až 2 metrov. Tento ker má husté aromatické listy. Kvitne malými bledo modrými kvetmi. Pochádza zo stredomoria, ale teraz sa pestuje v strednej a východnej Európe, v severnej Afrike, Veľkej Británii, USA, Mexiku.
Rozmarín obsahuje silice, flavonidy, diterpénové horčiny, kyselinu ursulovú, oleanovú, kávovú, chlórgenovú a rozmarínovú, triesloviny a ďalšie.
Rozmarín je považovaný za antioxidant, podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Prispieva k normálnej činnosti trávenia, pečene a žlčníka, priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi a vylučovanie, respektíve prečistenie tela. Blahodárne pôsobí aj na obličky a močové cesty, napomáha udržiavať normálne funkcie dýchacieho systému a srdca, podporuje krvný obeh. Rozmarín je vhodný na celkové osvieženie tela. Ženy ho môžu vyskúšať pre komfort počas menopauzy, všetci bez rozdielu pohlavia pre zdravé kĺby. V oblasti duševného zdravia je vhodný na dobrú pamäť a uchovanie emočného komfortu (pozitívne ovplyvňuje stres).
V kuchyni sa používa ako korenie na ryby, hydinu, do omáčok, polievok, pečiva, mletého mäsa, do zeleninových a zemiakových pokrmov. Ďalej potom na dochutenie olejov, octov a likérov.
Svoje uplatnenie nájde aj v kozmetike.
Príprava nálevu: 1 čajovú lyžičku listov rozmarína zalejte 250ml vriacej vody a nechajte 15 minút vylúhovať. Potom preceďte.
Nie je vhodný pre ľudí s vysokým krvným tlakom a tehotné ženy.
Táto bylina je známa tiež pod názvami rozmarín alebo rozmajrín.