Pýr plazivý je vytrvalá tráva s poliehavým, bledým podzemkom a mnohými výbežkami. Vytvára skupiny alebo rozsiahle porasty. Stretnúť sa s ním môžeme na poliach, rumoviskách, pri cestách, na úhoroch, v záhradách.
Pýr obsahuje inositol, minerálne soli (hlavne draselné), sacharidy, sliz, silice s agropyrénom kyselinu kremičitú, polyfruktózu, inulín, triticín, saponíny, enzým mesoinosit a iné látky.
Pýr prispieva k normálnej funkcii močového mechúra, dolných močových ciest a obličiek.
Príprava odvaru: Jednu čajovú lyžičku pýra vsypte do 1/4 litra studenej vody, priveďte do varu a krátko povarte. V zakrytej nádobe nechajte 15 minút odstáť a potom preceďte. Odvar pripravujte vždy čerstvý.
Pije sa 1 – 2 x denne.
Táto bylina je známa tiež pod názvami pýr, pýrnica, divé žito, pejr, pejrovka, pýrava alebo .