Púpava lekárska je vytrvalá rastlinka, ktorá je nápadná pre svoju ružicu prízemných, podlhovastých a hrubo kracovitých listov. Z ich stredu sa k nebu týči dutá stonka so zlatistým kvetným úborom. Ten je zložený z približne 200 jazykovitých kvetov, ktoré sú veľmi husto umiestnené do jedného kvetného lôžka. Vo všetkých častiach smotanky sú prítomné mliečnice, ktoré spôsobujú, že po odtrhnutí rastlina "plače". Rastie na lúkach, medziach, poliach, ale aj na záhradách a pri cestách.
Púpava obsahuje horčiny, triesloviny, inulín, soli sodíka, draslíka, kyseliny kremičitej, mangánu, síry a fosforu, fytosteroly, fruktózu či vitamíny A, B, C a D.
Púpava koreň prispieva k normálnemu tráveniu, pôsobí ako prebiotikum a zároveň podporuje vylučovanie a prečistenie organizmu. Napomáha udržiavať zdravú pečeň a žalúdok, udržuje normálne funkcie močovej sústavy. Pri príjme nad 40 mg sa navyše jedná o antioxidant, teda chráni bunky pred oxidatívnym stresom. V neposlednom rade priaznivo ovplyvňuje metabolizmus lipidov, respektíve normálnu hladinu cholesterolu v krvi.
Príprava odvaru: 2 čajové lyžičky koreňa púpavy zalejte 250ml vody a varte 5-10 minút. Potom preceďte.
Táto bylina je známa tiež pod názvami čakanka, kašinec, leví zubec, lucerničky, ľví zubec, májik, mléč, mlieč, mlieč žabí, mlieč žltý, mliečie, pampuliška, pampuška, pampúška, plešk, pleška, pleška lekářská, Pumpava, pumpelica, pumprlica, púpava, púpava lúčna, pupavňak, pupolňak, slimáča, smotánka, Uževník, žabie mlieko alebo leví zubec.