Pomarančovník je vždyzelený strom niekedy aj ker. Je o niečo menší ako jeho pôvodný horký variant. Pomarančovník má stredne veľké, tmavo zelené listy, dlhé tŕne a biele silne aromatické kvety. Jedlé plody sú sladké. Pochádza pravdepodobne z južnej či juhovýchodnej Ázie (Čína, Vietnam), v dnešnej dobe sa pestuje prakticky v celej oblasti subtropického pásma. Najviac sa mu darí v južnej Brazílii. Ďalšími významnými dodávateľmi sú USA av Európe Španielsko.
Pomaranč obsahuje silice, limonén, myrcen, alfa pinén, alifatické aldehydy, sacharidy, vlákninu, minerálne látky, najmä draslík a vápnik. Ďalšími zložkami sú flavonoidy, vitamíny A, B, C, pektín, kyselina citrónová a ďalšie látky.
Pomarančová kôra sa využíva hlavne na gastronomické účely pri príprave sladkých pokrmov, cukroviniek a sušienok. Hodí sa aj do alkoholických aj nealkoholických nápojov. Ďalej sa používa kozmetike a aromaterapii (éterický olej).
Príprava odvaru: 1-2 čajové lyžičky kôry pomaranča zalejte 250ml vody a krátko povarte. Potom preceďte.
Nie je chemicky ošetrené.