Pomarančovník je vždyzelený strom niekedy aj ker. Je o niečo menší ako jeho pôvodný horký variant. Pomarančovník má stredne veľké, tmavo zelené listy, dlhé tŕne a biele silne aromatické kvety. Jedlé plody sú sladké. Pochádza pravdepodobne z južnej či juhovýchodnej Ázie (Čína, Vietnam), v dnešnej dobe sa pestuje prakticky v celej oblasti subtropického pásma. Najviac sa mu darí v južnej Brazílii. Ďalšími významnými dodávateľmi sú USA av Európe Španielsko.
Pomaranč obsahuje silice, limonén, myrcen, alfa pinén, alifatické aldehydy, sacharidy, vlákninu, minerálne látky, najmä draslík a vápnik. Ďalšími zložkami sú flavonoidy, vitamíny A, B, C, pektín, kyselina citrónová a ďalšie látky.
Kvet pomaranča sa často používa na úpravu vône a chuti čajových zmesí, ktorým dáva príjemnú pomarančovú arómu. Podobne sa používa aj v likérnictve.
Pomaranč kvet prispieva k normálnemu dýchaniu. Môže napomáhať k nervovej rovnováhe, upokojeniu, relaxácii a navodeniu spánku. Možno ho vyskúšať pri kontrole telesnej hmotnosti (normálny metabolizmus lipidov).
Príprava nálevu: 1-2 čajové lyžičky kvetov pomaranča zalejte 250ml vriacej vody a prikryté nechajte 15 minút vylúhovať. Potom preceďte.