Petržlen záhradný je dvojročná rastlina, ktorá v prvom roku vytvára iba ružicu prízemných listov a až druhý rok vyrastá kvetonosná dutá, v hornej časti rozvetvená lodyha, vysoká až 1 meter. Hlavný kolový koreň je obvykle jednoduchý alebo len málo vetvený, vretenovitý. Listy prírodných foriem sú úkrojkovité, v obryse trojuholníkové, ale šľachtením vznikla rada foriem s listami hlboko delenými a rôzne kučeravými. Plody sú dvojnažky.
Petržlen vňať obsahuje vitamín C, provitamín A, železo, draslík, horčík a je výdatným zdrojom kyseliny listovej.
Petržlen má veľmi široké uplatnenie v kuchyni. Hodí sa do polievok, omáčok, šalátov, na zemiaky, rybie mäso a pod.
Petržlen prispieva k normálnej činnosti obličiek.
Príprava nálevu: 1 lyžicu vňate petržlenu zalejte 250ml vriacej vody a nechajte 10-15 minút vylúhovať. Potom preceďte.
Užíva sa 3x denne.
Táto bylina je známa tiež pod názvami petržlen, petruž alebo petruška.