Pestrec mariánsky je bylina, ktorá má ľudovom liečiteľstve už dlhoročnú tradíciu. Na pohľad je veľmi podobný obyčajnému bodliaku.
Pestrec obsahuje bielkoviny, rastlinné oleje, biogénne amíny tyramín a histamín, aminokyseliny, jednoduché cukry, kvercetín, dehydroflavonol taxibolín a vitamín E. Dôležitou látkou je tiež nerozpustný silymarín.
Ostropestrec priaznivo pôsobí najmä na činnosť pečene.
Pestrec mletý je mletý tak, aby v ňom bol zachovaný práve čo najvyšší obsah sylimarínu a teplota pri mletí nepresahuje 40 °C. Sú zachované pracovné postupy zaisťujúce vysokú kvalitu spracovávaného produktu. Upozorňujeme, že mleté semená majú kratšiu trvanlivosť, než celé semená pestreca.
Odporúčame užívať po kávovej lyžičke 2x denne.
Táto bylina je známa tiež pod názvami strakáč, biely tŕň, ostrolist, podstrel, volčec alebo kardus mariánsky.