Perila krovitá je bylina rastúca do výšky niekedy až 100 cm. Stonka rastliny je chlpatá, štvorhranná. Listy sú zelené s ružovým nádychom na rube, protistojné, oválne, zúbkaté, 8-12 cm dlhé, 5-9 cm široké so špicatým koncom a dlhým stopkam. Kvety sú drobunké, fialové, vyrastajú na koncoch vetvičiek a objavujú sa od augusta do septembra. Plodom je asi 2 mm veľký, šedohnedý schizokarp. Semená sú jemné, oválne a tvrdé s rozličnými farbami. Perilla pochádza pôvodom z Číny alebo Indie, kde sa dodnes hojne vyskytuje v nadmorských výškach do 1 200 metrov nad morom. Hlavnými poľnohospodárskymi producentskými krajinami perillmi sú Čína, India, Japonsku, Kórea, Thajsko a ďalšie východoázijské krajiny. Rastlina však môže rásť a znáša mierne pásma Európy a Severnej Ameriky. Je tiež dekoratívnou rastlinou.
Listy Perily obsahujú flavonoidy, deriváty kyseliny kávovej a éterický olej.
Perila krovitá prispieva k zachovaniu normálnej činnosti dýchacieho systému, extrakt z jej listov navyše priaznivo ovplyvňuje produkciu cytozínov a špecifických protilátok.
Svoje uplatnenie nájde aj v kuchyni, kde sa pridáva do rôznych pokrmov, hodí sa k mäsu, rybám a do šalátov.
Príprava odvaru: 1 polievkovú lyžicu listov perily zalejte 750ml studenej vody a priveďte do varu. Povarte 8-10 minút a nechajte odstáť do vychladnutia. Potom preceďte. Rozdeľte na tri časti a tie užívajte behme dňa.
Materská rastlina je známa tiež pod názvom Čierna žihlava.