Pečeňovník je vytrvalá nízka bylina rastúca v listnatých lesoch mierneho pásma Európy. Je to nízka, 5 až 25 cm vysoká vytrvalá bylina s plazivým odnožom, z ktorého vyrastajú prízemné, dlho stopkaté, hlboko vykrojené celokrajné listy, listová čepeľ je rozdelená na tri vajcovité laloky. Sú tmavozelené, naspodku svetlejšie a jemne plstnaté, v starobe sú kožovité a lysé. Staré listy prezimujú, mladé vyrastajú až po odkvitnutí. Kvitne modro skoro na jar. Plodom je zobovitá nažka.
Pečeňovník obsahuje olej anemol, ďalej protoanemonin, amulzín, triesloviny, antokyány, sacharózu, emulzín, saponíny, invertín a ďalšie.
Príprava nálevu: 1 lyžicu vňate pečeňovníka zalejte 250ml vriacej vody a nechajte 20 minút vylúhovať. Potom preceďte.