Orech vlašský je mohutný rozložitý listnatý strom. Kmeň má šedú, hladkú a neskôr popraskanú kôru. Listy sú zložené z 5 pretiahnutých, obvajcovitých, na okraji jemne pílkovitých lístkov. Kvety vyrastajú v jednopohlavných kvetenstvách bez korunných lístkov. Samčie kvety tvoria previsnuté jahňady žltozelenej farby. Samičie kvety sú malé a rastú samostatne. Plodom je oriešok vo vysychavej, rozpadavej češuli - "vlašské orechy". Miestom pôvodu je východná Európa a Čína. Vyskytuje sa na slnečných miestach, v údoliach, na brehoch potokov a riek.
Orech oplodia obsahuje karbónové kyseliny, chinóny, terpény, flavonoidy, triesloviny, vitamíny a provitamíny a stopové prvky (draslík, fosfor, horčík).
Orech oplodia je antioxidant, teda pomáha chrániť bunky pred oxidatívnym stresom. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a jeho odolnosť. Napomáha správnemu metabolizmu lipidov, čím ovplyvňuje ich hladinu v krvi. Ďalej ho možno vyskúšať pre normálnu činnosť obličiek a črevného traktu (pravidelnosť).
Príprava odvaru: 1 čajovú lyžičku oplodia orecha zalejte 250ml vody. Priveďte do varu a varte 8-10 minút. Nechajte odstáť a potom preceďte.