Jačmeň obyčajný patrí k najstarším poľnohospodárskym plodinám. Vyskytuje sa už v čínskej a indickej mytológii, archeologicky je doložený už v prehistorických dobách v Európe, Ázii a Afrike. Na naše územie priniesli jačmeň sťahovavé národy z juhozápadnej Ázie asi pred piatimi tisíckami rokov. Najmä ozimný jačmeň je používaný na kŕmne účely, jarné na výrobu sladu či krup.
Mladý jačmeň (zelený) je považovaný, tak ako chlorella či spirulina, za super potravinu. Obsahuje aminokyseliny, esenciálne aminokyseliny, minerály (draslík, vápnik, horčík, železo, meď, fosfor, mangán), vitamíny A, B1, B2, B6, kyseliny listovú a pantoténovú, zinok.
Mladý jačmeň pôsobí ako antioxidant, čo znamená, že pomáha chrániť bunky pred oxidatívnym stresom. Možno ho považovať za celkové tonikum vitamínov a minerálnych doplnkov z prírodného zdroja.
Je možné ho konzumovať ako nápoj alebo ho využiť v pokrmoch ako sú šaláty či kaše. Teplota pokrmu či vody (džúsu) kam mladý jačmeň pridávame by nemala presiahnuť 30 °C.
Táto bylina je známa tiež pod názvami Zelený jačmeň alebo Barley grass.