Pľuzgierka islandská je lišajník, ktorý je rozšírený najmä v severnej Európe. Má až 15 cm vysokú kríčkovitú stielku a vetvy zakončené sploštenými lalokmi.
Lišajný islandský obsahuje slizy, hlavne lichenin a isolichenin, pektíny, ligníny a lišajníkové kyseliny, vitamín A a jód, lišajníkové kyseliny, predovšetkým fumaroprotocetrarovú, protolichesterovú a úzninovú.
Lišajník islandský patrí medzi antioxidanty, kedy chránia bunky pred oxidatívnym stresom. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a prispieva k normálnej činnosti dýchacieho systému. V neposlednom rade ovplyvňuje aj trávenie, vyskúšať ju možno pre chuť do jedla. Je vhodná na celkové osvieženie tela a napomáha udržiavať pohlavné zdravie žien. Ďalej svoje uplatnenie nájde vo farmácii a kozmetike.
Príprava nálevu: 1 čajovú lyžičku lišajníka zalejte 250ml vriacej vody a prikryté nechajte 10 minút vylúhovať. Potom preceďte.
Príprava macerátu: 1 polievkovú lyžicu lišajníka zalejte 1 litrom studenej vody a nechajte 8 hodín (najlepšie cez noc) macerovať. Potom preceďte. Následne zahrejte do vlažnej podoby a popíjajte.
Táto bylina je známa tiež pod názvami eskimácky chlieb, islandský mach, pľúcny lišajník alebo zemský pľúcnik.