Lapacho je vždyzelený strom alebo ker s červenou kôrou. Má lesklé elipsovité listy a zvončekové kvety. Plodom je kapsula, vo vnútri ktorej sa ukrývajú okrídlené semená. Strom je najkrajší v dobe svojho rozkvetu, kedy je prakticky celý pokrytý veľkým množstvom pôvabných kvetov purpurového odtieňa. Pochádza zo strednej Ameriky a je rozšírené od Mexika až po Peru.
Lapacho obsahuje lapachol, vanilín, furán, organické kyseliny, saponíny, katechíny, bioflavonoidy, niektoré vitamíny skupiny B a tiež vitamín C, provitamín A, z minerálnych látok vápnik, draslík, horčík, fosfor, z mikroprvkov potom hlavne kremík, cín a mangán.
Lapacho pôsobí ako antioxidant, kedy chráni bunky pred oxidatívnym stresom. Napomáha udržiavať normálny stav obličiek (vylučovanie) s krvný tlak. Prispieva k prirodzenej obranyschopnosti – odolnosti organizmu a mikrocirkulácii. Je možné ho použiť na relaxáciu - navodenie spánku.
Príprav odvaru: 2 čajové lyžičky Lapacha vložte do 1 l vriacej vody a varte 5-10 minút. Potom odstavte a nechajte 20-30 minút vylúhovať. Následne preceďte.
Tento nápoj by sa pre svoju účinnosť nemal používať dlhšie ako 3 týždne v kuse.