Krušina jelšová je opadavá drevina, ktorá vyrastá ako málo vetvený ker alebo menší strom. Má striedavo usporiadané listy s celokrajnou čepeľou a výraznou žilnatinou, drobné kvety sú zelenkavé alebo belavé. Plodom je tmavofialová až čierna kôstkovica. Krušina je bežná aj na našom území, jej kultivary sa tiež často vysádzajú do parkov a ako živé ploty.
Krušina obsahuje antrachinónové glykozidy ako glukofranguliny, franguliny, frangulaemodín, cyklopeptidické alkaloidy, deriváty naftalénu, triesloviny.
Krušina kôra prispieva k normálnej činnosti čriev, priaznivo ovplyvňuje ich pohyblivosť a plyny. Rovnako podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu.
Príprava nálevu: 1 čajovú lyžičku kôry krušiny zalejte 250ml vriacej vody a prikryté nechajte 15 minút vylúhovať. Potom preceďte.
Táto bylina je známa tiež pod názvami krušina, rešetliak korošina, psí drieň, lejša alebo svíba.