balenie | cena/bal | počet | |
---|---|---|---|
2,32 € | |||
8,16 € | |||
34,76 € | |||
Cena je uvedená vč. DPH 20 % a bez prípadnej zľavy. Chcete iné množstvo ? |
Piepor čierny je tropická vždyzelená liana, ktorá ovíja stromy. Pri pestovaní dosahuje dĺžku 4 metrov, vo voľnej prírode až 15 m. Rastlina sa vetví do mnohých tenkých vetvičiek, z ktorých vyrastajú listy. Plody o veľkosti 5 až 6 mm rastú v hrozne. Bobule sú zelené a pri dozretí červenajú. Sušené bobule môžu mať rôzne farby a veľkosti. Existuje niekoľko farebných druhov korenia, avšak jedná sa o rovnaké bobule piepora čiereho, ktoré sa rozdielne sušia a pripravujú. Biele korenie sa získava tak, že sa bobule zberajú až sú úplne zrelé (červené), kedy sa vonkajšia dužinatá šupka ľahko oddeľuje od bieleho stredu. Po namočení sa vonkajšia vrstva odstráni drvením a trením, biele zrno sa znovu suší a jeho konečná farba je žltošedá. Chuť a vôňa bieleho korenia je oveľa jemnejšia, než je tomu u čierneho korenia. Piepor čierny sa v dnešnej dobe pestuje na plantážach a môže sa dožiť až 60 rokov. Najväčší svetoví pestovatelia sú Vietnam, India, Indonézia, Srí Lanka, Filipíny, Brazília. Korenie je ceneným korením už od staroveku.
Biele korenie obsahuje živice dodávajúce piepornú chuť, aromatické silice od ktorých pochádza osobitá vôňa a alkaloid piperín.
Biele korenie prispieva k normálnemu tráveniu a činnosti nervovej sústavy i dýchacieho systému. Ide o antioxidant, takže chráni bunky pred oxidatívnym stresom. Možno ho vyskúšať na kontrolu telesnej hmotnosti, má pozitívny vplyv na pečeň i pohlavné zdravie žien. Blahodárne pôsobí aj na obeh v jemných krvných cievach a kapilárach, napomáha uchovávať normálny stav pokožky.
V kuchyni má nezastupiteľné miesto. Ochutí akékoľvek slané pokrmy. Využíva sa hlavne pri príprave omáčok, polievok, mäsa, zeleninových jedál a šalátov.