Tato položka není aktuálně dostupná. Tuto položku bohužel nemáme nyní skladem a není znám termín další dodávky. Máte-li zájem o bližší informace, kontaktujte nás. |
Piepor čierny je tropická vždyzelená liana, ktorá ovíja stromy. Pri pestovaní dosahuje dĺžku 4 metrov, vo voľnej prírode až 15 m. Rastlina sa vetví do mnohých tenkých vetvičiek, z ktorých vyrastajú listy. Plody o veľkosti 5 až 6 mm rastú v hrozne. Bobule sú zelené a pri dozretí červenajú. Sušené bobule môžu mať rôzne farby a veľkosti. Existuje niekoľko farebných druhov piepora, avšak jedná sa o rovnaké bobule piepora čierneho, ktoré sa rozdielne sušia a pripravujú. Čierne korenie sa získava sušením zelených nedozretých bobúľ na slnku po dobu 7 až 10 dní. Korenistá sa v dnešnej dobe pestuje na plantážach a môže sa dožiť až 60 rokov. Najväčší svetoví pestovatelia sú Vietnam, India, Indonézia, Srí Lanka, Filipíny, Brazília. Piepor čierny je ceneným korením už od staroveku.
Piepor čierny obsahuje živice dodávajúce piepornú chuť, aromatické silice od ktorých pochádza osobitá vôňa a alkaloid piperín.
Piepor čierny prispieva k normálnemu tráveniu a činnosti nervovej sústavy i dýchacieho systému. Ide o antioxidant, takže chráni bunky pred oxidatívnym stresom. Možno ho vyskúšať na kontrolu telesnej hmotnosti, má pozitívny vplyv na pečeň i pohlavné zdravie žien. Blahodárne pôsobí aj na obeh v jemných krvných cievach a kapilárach, napomáha uchovávať normálny stav pokožky.
V kuchyni má nezastupiteľné miesto. Ochutí akékoľvek slané pokrmy. Využíva sa hlavne pri príprave omáčok, polievok, mäsa, zeleninových jedál a šalátov.