Kolombo je sušený koreň chebule srdcovitej. Je to popínavý ker s vytrvalým podnožom, dorastajúci do veľkej výšky a často dosahujúci až k vrcholkom stromov. Má veľké listy v tvare dlane, malé zeleno-biele kvety, na samostatných rastlinách samčie a samičie kvety a okrúhle, mäsité plody. Pochádza z dažďových pralesov východnej Afriky, najmä Mozambiku a Madagaskaru. Pestuje sa aj v iných tropických oblastiach.
Kolombo obsahuje izochinolínové alkaloidy (najmä palmatín, kolumbamín a jatrorrhizin), horké zásady diterpénu, sliz a prchavý olej.
Kolombo má priaznivý vplyv na imunitu, pretože pôsobí ako antioxidant, čo znamená, že chráni bunky pred oxidatívnym stresom. Prispieva k normálnemu stavu kĺbov a pokožky. Napomáha normálnej funkcii pečene, močových ciest a dýchacieho systému. Môže byť prospešný pre svoj duševný a adaptogénny účinok, na udržanie optimálnej hladiny cukru v krvi a správnemu metabolizmu lipidov.
Príprava odvaru: 1 čajovú lyžičku koreňa kolomba zalejte 250ml studenej vody a priveďte do varu. Varte 15 minút a potom preceďte. Pije sa 2x denne.