Kapucínka väčšia je jednoročná bylina s plazivou lodyhou až 3 metre dlhú (vo svojej domovine až 5 metrov). Listy sú štítovité s ovíjivými stopkami, celokrajné, lysé. Kvety sú päťpočetné až 7 cm široké, na ovíjavých stopkách, kališné lístky okrúhle, oranžovo červené. Kvitne v júni až októbri. Plodom je kapsula. Kapucínka je pôvodom z Južnej Ameriky. Vyskytuje sa však aj na mnohých ďalších miestach trópov a subtrópov.
Kapucínka obsahuje glykozidy horčičného oleja -glukosinoláty, glukotropaeolín, kyselina askorbová, flavonoidy, karotenoidy, v plodoch cucurbitacíny.
Kapucínka nie je iba okrasným kvetom, ale je považovaná tiež za chutnú zeleninu. Ešte nezrelé semená je možné nakladať, v kuchyni sa uplatnia aj jedlé listy a kvety.
Príprava nálevu: 1 čajovú lyžičku podrvených semien kapucínky zalejte 250ml vriacej vody a prikryté nechajte 10 minút vylúhovať. Potom preceďte.
Materská rastlina je známa tiež pod názvom vytrčpán.