Kakaové bôby sú semená kakaovníka pravého. To je vždyzelený strom s hustou korunou, pôvodom z Južnej Ameriky, teraz pestovaný v trópoch celého sveta. V zjavnosť vstúpili kakaové bôby predovšetkým kvôli pochutinám, vyrábaným z kakaových bôbov, ako je čokoláda, kakao, kakaové maslo a ďalšie produkty v potravinárskom a kozmetickom priemysle. Surové kakaové bôby sú veľmi horké, a teda samotné sú prakticky nejedlé. Preto sa pred samotným spracovaním fermentujú, sušia a pražia.
Kakaové bôby obsahujú alkaloidy (kofeín, teobromín a theofylín), horčík,, dopanín, serotonín, aminokyseliny, polyfenoly (flavonoidy flavanoly).
Kakaové bôby pôsobia ako antioxidant, čo znamená, že prispievajú k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom.
Táto bylina je známa tiež pod názvami stromom života, afrodiziakum, hnedé zlato alebo pokrm bohov.