Jazmín pochádza z Indie a Číny. Dnes sa pestuje v okolí Stredozemného mora v Španielsku, Francúzsku, Egypte, Alžírsku, Maroku av ďalších krajinách. Typické sú hviezdicovité kvety bielej farby s jedinečnou sladkou vôňou. Kvety sa roztvárajú a predovšetkým zbierajú aj spracovávajú iba v noci, kedy je ich aróma najsilnejšia.
Jazmín obsahuje polyfenolické katechíny, esenciálne oleje, benzylacetát, citronellol, linalool, benzyl alkohol, geraniol, geranial, cis-jazmón, metyl anthranilát, indolové eriváty av menšom množstve tiež kresoly, farnezol, hexenyl benzoát, exenúl nerolidol, ceosol, benzoová kyselina a benzaldehyd a terpineol.
Kvet jazmínu býva súčasťou čajových a bylinných zmesí. Používa sa v aromaterapii a pri výrobe voňaviek.
Príprava nálevu: 1 čajovú lyžičku kvetu jazmínu zalejte 250ml vody teplej 95 ° C, nechajte vylúhovať. Potom preceďte.
Materská rastlina je známa tiež pod názvom jazmín sambac.