Jablčník je vytrvalá bylina, ktorá sa nápadne podobá hluchavke. Má štvorhrannú lodyhu dorastajúcu cez 50 cm vyššie. Lodyha je bielo plstnatá, ústretové listy na líci plstnaté, na rube šedo plstnaté. Biele, prípadne svetlofialové drobné pyskaté kvety sú zostavené v pologuľovitých lichopreslenoch. Jablčník vonia po jablkách, chutí však horko. Rastie pozdĺž ciest, v okolí obcí, na rumoviskách, pastvinách, stráňach, štrkoviskách a kamenistých miestach.
Jablčník obsahuje horčiny (marrubiín), triesloviny, silice, saponíny, živice, sliz, tanín, cholín, lipidy a ďalšie látky.
Jablčník je známy svojim priaznivým účinkom na trávenie, povzbudzuje chuť do jedla a napomáha udržiavať normálnu funkciu pečene a žlčníka. Je považovaný za antioxidant, kedy prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom. Je vhodný na udržanie zdravého krvného tlaku i normálnej hladiny cukru v krvi, blahodárne pôsobí aj na správne fungovanie dýchacieho systému. V neposlednom rade ho možno vyskúšať na navodenie relaxácie a duševnej i fyzickej pohody.
Príprava nálevu: 1 čajovú lyžičku vňate jablčníka zalejte 250ml vriacej vody av zakrytej nádobe nechajte 10-15 minút vylúhovať. Potom preceďte.
Táto bylina je známa tiež pod názvami Biela burina, bíla burina, Hojník, jablčník, jablčník obyčajný, jablečník biely, jablečník obecný, jablečník vonný, jablounek, jablučník, jablučník obecný, kles, kundračky, plíšec, popenec, samaritánka, šanta, šedivé zelí, šedivka zelená alebo vonný klas.