Hrdobarka kalamandrová je vytrvalá rastlina z čeľade hluchavkovitých. Dorastá do výšky okolo 30 cm, má štvorhrannú lodyhu, ústretové listy pokryté chĺpkami a pôvabné kvety, ktoré môžu mať ružovkastý, fialkový či biely odtieň. Plodom je tvrdka. Vyskytuje sa v južnej a strednej Európe, v Turecku, Iráne, ale rastie aj v severozápadnej Afrike. U nás sa jej darí v teplejších oblastiach, v Česku ju nájdeme napríklad v Českom krase, Povltaví a na južnej Morave.
Hrdobarka obsahuje silice, triesloviny, horčiny, cholín, laktóny, tanín, glukozidy, flavonoidy, sculattarín, teucrioresín a ďalšie látky.
V súčasnosti sa používa najmä v podobe obkladov alebo v kúpeľoch.
Príprava odvaru: 1 polievkovú lyžicu vňate hrdobarky zalejte 1 litrom vody a povarte 5-15 minút. Nechajte 15 minút vylúhovať a potom preceďte.
Táto bylina je známa tiež pod názvami ažanka, camedreos, hrdobarka, kalamandra, kamanderle, kamanderlové koření, ožanka menší, ožáňka menší, polium, yva pižmová, zemní dub alebo žengle.