Horčiak štiavolistý je jednoročná rastlina, ktorá môže dorásť až do výšky 150 centimetrov. Jej zelená až červenkastá lodyha je väčšinou vzpriamená, ale môže byť aj poliehavá. Kopinaté tmavo zelené listy sú vajcovitého tvaru. Drobné žltozelené kvety vyrastajú v chudobných zväzočkoch. Plodom je hnedá lesklá nažka šošovkovitého tvaru. Pochádza z Európy aj Ázie, ale vyskytuje sa aj v Severnej Amerike, Austrálii aj na severe Afriky. U nás je považovaná za burinovú rastlinu.
Horčiak obsahuje triesloviny, flavonoidy, rutín, horčiny, organické kyseliny, silice, vosky, vitamín C a K a minerálne látky.
Neodporúča sa užívanie osobám, ktoré majú choroby požadujúce riedenie krvi.
Príprava odvaru: 1 čajovú lyžičku vňate horčiaka zalejte 250ml vody a povarte asi 5 minút. Potom preceďte. Užíva sa 4-krát denne.
Táto bylina je známa tiež pod názvami blechavec, blešník, lepaké rdesno, lepkavé rdesno, vrbice alebo vrbice biela.