Hamamel virgínsky je opadavý ker dorastajúci do výšky 5 metrov. Listy sa na jeseň krásne sfarbia dočervena a uprostred zimy nás prekvapia voňavými žltými, oranžovými alebo červenými kvetmi. Farba kvetov závisí od druhu. Niektoré kríky vykvitajú na jeseň, iné až v marci. Plody dozrievajú až v budúcom lete, sú to vajcovité, drevnaté a chlpaté kapsuly, ktoré po dozretí pukajú a vymršťujú semená až štyri metre ďaleko. Pochádza z Číny odkiaľ sa dostal do Európy a Ameriky.
Hamamel obsahuje triesloviny, taníny, prchavé oleje, organické kyseliny a flavonoidy.
Hamamel prispieva k normálnej činnosti cievnej sústavy, najmä pri tzv. ťažkých nohách. Pôsobí ako antioxidant, kedy chráni bunky pred oxidatívnym stresom. Napomáha normálnej činnosti kardiovaskulárneho systému a podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu – jeho odolnosť. Je možné ho vyskúšať pre normálny stav kĺbov, zdravé dýchanie a (pred) menštruačný komfort.
Svoje uplatnenie nájde v kozmetickom priemysle.
Príprava odvaru: 1 polievkovú lyžicu rozdrvenej kôry hamamelu zalejte 250ml vody a povarte 5-10 minút. Nechajte asi 10 minút vylúhovať a potom preceďte.
Materská rastlina je známa tiež pod názvom Príprava odvaru: 1 polievkovú lyžicu rozdrvenej kôry hamamela zalejte 250ml vody a povarte 5-10 minút. Nechajte asi 10 minút vylúhovať a potom preceďte..