Fenikel obyčajný sa veľmi podobá kôpru a voľne ho uvidíme rásť najmä v stredomorí, okolo Čierneho mora a tiež v Prednej Ázii. U nás naň narazíme na južnej Morave, kde mu vyhovuje teplé a slnečné počasie.
Toto korenie veľmi obľúbené v Taliansku a Francúzsku poznali už staroveké národy. Ako korenie ale aj liečivú bylinu ho využívali starí Rimania, Gréci, Egypťania, Arabi, Číňania aj Indovia.
Fenikel obsahuje anetol, silice, fenylkarbonové kyseliny, mastný olej, flavonoidy, kumaríny, živice, horčiny, saponíny, rutín, vitamíny A, B, C, E a ďalšie početné stopové prvky.
Vďaka obsiahnutým látkam je vhodný pri prechladnutí. Má priaznivé účinky pri nadúvaní a na podporu trávenia.
Svoje uplatnenie nájde pri príprave rôznych pokrmov av likérnictve.
S ohľadom na obsah estragolu vo fenikle by jeho použitie v tehotenstve malo byť obmedzené na minimum. Naproti tomu pri dojčení je jeho použitie vhodné, podporuje tvorbu materského mlieka a navyše potláča nadúvanie mamičky i dojčaťa.
Príprava nálevu (tzv. čaj z feniklu): 2 čajové lyžičky drveného fenikla zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte lúhovať 10-15 minút. Potom preceďte. Nálev pite 3x denne.
Príprava odvaru: 2 polievkové lyžice feniklu zalejte 0,5 l vody a povarte 15 minút. Potom preceďte.
Odvar sa používa rovnako ako nálev, ale má silnejšie účinky. Preto ho pijeme iba po lyžičkách 3x denne.