Fazuľa obyčajná je teplomilná, jednoročná rastlina z čeľade bôbovitých dosahujúca výšku 1,5 - 2 metre. Fazuľa patrila k starým kultúrnym rastlinám juhoamerických Indiánov.
Fazuľa má nízky glykemický index, vysoký obsah vlákniny, aminokyselín (arginín, asparagín, tryptofán, fenylalanín). Ďalej obsahuje trigonelín, fytosteroly, flavonoidy, faseolín, cholín, inozit, lektíny, arginín, cholín, kyselinu kremičitú a minerálne látky ako draslík, kobalt, meď, chróm a nikel.
Je dôležité vedieť, že Fazuľa obyčajná obsahuje v plodoch jedovatý fazín, ktorého toxicita sa varením stráca.
Fazuľa má priaznivé účinky pri redukcii váhy, pôsobí pozitívne na fungovanie močových ciest a metabolizmu v tele.
Odporúčané dávkovanie: 1 polievkovú lyžicu fazuľe vsypte do 0,5 l vriacej vody, varte 20 minút a nechajte vylúhovať 15 minút. Potom preceďte.
Popíja sa 2x denne.
Materská rastlina je známa tiež pod názvom fazuľa.