Estragón je malý ker pochádzajúci pravdepodobne z oblasti Strednej Ázie. Má štíhle drevité vetvičky a môže dosahovať do výšky až jedného metra. Pestuje sa v bohatej piesočnej pôde s dostatočným slnečným svetlom. Listy majú hladký, tmavo zelený povrch so špicatými koncami.
Estragón je dôležité korenie najmä francúzskej kuchyne. Používa sa do listových šalátov, vaječných pokrmov, k syrom, k rybám, hydine, do nátierok, do šalátových zálievok, polievok a majonéz. Jeho lístky sa tradične používajú aj na aromatizáciu octu.
Estragón obsahuje antioxidanty, fytonutrienty, vitamín C, A a B, mangán, vápnik, železo, horčík, meď, draslík a zinok.
Estragón je účinným antioxidantén, pomáha teda chrániť bunky pred oxidatívnym stresom. Má priaznivý vplyv na prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Podporuje metabolizmus sacharidov a normálne trávenie. Môžu ho vyskúšať ľudia pri problémoch s kĺbmi a obehového systému. Ďalej estragón napomáha udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi, emocionálnu rovnováhu (relaxácia a dobrá nálada) a (pred) mentruačný a menopauzálny konfort. Je vhodný pri hyperfágii (prejedaní) a polydipsii (nadmerný smäd).
Príprava nálevu: 1-2 čajové lyžičky vňate estragónu zalejte 250ml vriacej vody a nechajte 10 minút vylúhovať. Potom preceďte.
Táto bylina je známa tiež pod názvami dragonal, esdragon, estragon, cisařík, hadia polynka, ješter, paldán alebo tarkán.