Dúška tymiánová je nízky vždyzelený drevnatý krík. Má tenké stonky, ktoré nesú drobné, asi 2 mm veľké, tmavozelené listy. Kvitne od mája do júna typickými hluchavkovitými kvetmi s bielym, ružovým až modrofialovým sfarbením. Pochádza z krajín kolien Stredozemného mora. Dnes je rozšírený takmer po celom svete. Rastie na slnečných južných svahoch, chránených pred zimou a studeným vetrom. Pestuje sa aj ako okrasná rastlina v záhradách a na skalkách.
Dúška tymiánová sa používa ako korenie do údenín k bravčovým pečeniam, do paštét, k zverine, k rybe, do zeleninových polievok, na prípravu marinád na nakladanie mäsa a na grilovanie.
Dúška tymiánová obsahuje triesloviny, horčiny, flavóny, aromatické kyseliny a samozrejme typické silice tymol a karvakrol.
Dúška tymiánová prispieva k správnej činnosti dýchacieho systému a gastrointestinálneho traktu a čriev. Napomáha kontrolovať telesnú hmotnosť, podporuje vylučovanie, respektíve celkovo prečistenie organizmu. Možno ho vyskúšať pre zdravú pečeň.
Príprava nálevu: 1 čajovú lyžičku vňate dúšky tymiánovej zalejte 250ml vriacej vody a zakryté nechajte 15 minút vylúhovať. Potom preceďte.
Táto bylina je známa tiež pod názvami dymián obecný, materinadúška, živilka alebo kukučky.