Ďumbier lekársky je vytrvalá tropická bylina, ktoré z podzemkov vyrastajú jednoročné olistené lodyhy vysoké okolo jedného a pol metra. Kvitne ružovobielo alebo žltkasto. Pochádza z južnej oblasti Ázie. Pestuje sa hlavne v Číne a Indii.
Ďumbier obsahuje aromatické látky (zingiberén, bisabolén a ďalšie) a esenciálne oleje, ktoré ďumbieru dodávajú typickú vôňu, ale aj gingerol, vďaka ktorému má ďumbier tak výraznú a pikantnú chuť. Zázvor je tiež bohatým zdrojom vitamínu A, B1, B2, B6, C, E, sodíka, draslíka, horčíka, vápnika, fosforu, medi, mangánu či železa.
Ďumbier podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a patrí medzi antioxidanty, teda chráni bunky pred oxidatívnym stresom. Rovnako prispieva k normálnej činnosti dýchacieho a kardiovaskulárneho systému, napomáha udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi. Pretože je obľúbený pre svoj pozitívny vplyv na trávenie, je vhodný na skorú fázu tehotenstva a pri cestovaní. Vykazuje istú antibakteriálnu aktivitu, priaznivo pôsobí na kosti, kĺby aj svaly. V oblasti duševného zdravia navodzuje pohodu a relaxáciu, vyskúšať ho možno aj na podporu vitality a energie.
Ako korenie sa používa do perníkov, na korenie mäsa, hydiny, rýb. Pripravuje sa z neho ďumbierový čaj, ďumbierové pivo a ďumbierová limonáda.
Príprava odvaru: 1-2 čajové lyžičky podzemku ďumbiera zalejte 250ml vriacej vody a krátko povarte. Nechajte asi 5 minút odstáť. Potom preceďte.