Čučoriedka je husto rozvetvený, nízky krík (50 cm) s opadavými listami. Vajcovito okrúhle listy sú na lodyze usporiadané striedavo, sú lysé (bez trichomov) s krátkymi stopkami. Naopak kvety sú výrazne stopkaté. Majú svetlo zelenú korunu a zakrpatený kalich. Plodom brusnice čučoriedky sú čučoriedky - čiernomodré bobule.
Čučoriedky sa vyskytujú v celej strednej a severnej Európe, v severnej Ázii a Severnej Amerike. Rastú na vresoviskách, rašeliniskách, v lesoch.
Vňať Čučoriedky obsahuje flavonoidy, triesloviny, glukokininy, organické triesloviny, tanín, éterické oleje, sliz, živicu a myrtillín.
Čučoriedky sú známym antioxidantom, to znamená, že prispievajú k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom. Majú vplyv na normálnu činnosť kardiovaskulárnej, respektíve cievnej sústavy, možno ich odporučiť obzvlášť v prípade takzvaných „ťažkých nôh“. Podporujú správnu činnosť gastrointestinálneho traktu a čriev. Rovnako môžu pomôcť udržiavať hladinu glukózy v norme, prispievajú k normálnemu metabolizmu lipidov a bielkovín. Čučoriedky by mohol vyskúšať aj ten, kto chce mať zdravý zrak a kĺby
Príprava nálevu: 2 kávové lyžičky vňate prelejte 250ml vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Potom preceďte. Pije sa podľa potreby 3-5 krát denne.
Táto bylina je známa tiež pod názvami boruvnice, čierna jahoda, čiernice, čičeretka, čičoretka, hafery, myrtové jahody alebo myrtovky.