Čučoriedka je husto rozvetvený, nízky krík (50 cm) s opadavými listami. Vajcovito okrúhle listy sú na lodyze usporiadané striedavo, sú lysé (bez trichomov) s krátkymi stopkami. Naopak kvety sú výrazne stopkaté. Majú svetlo zelenú korunu a zakrpatený kalich. Plodom brusnice čučoriedky sú čučoriedky - čiernomodré bobule.
Čučoriedky sa vyskytujú v celej strednej a severnej Európe, v severnej Ázii a Severnej Amerike. Rastú na vresoviskách, rašeliniskách, v lesoch.
Plody Čučoriedky obsahujú kyselinu jablčnú, citrónovú, benzoovú a suxinicovú, ďalej triesloviny (asi 7%), tuky, pektín, pektóza, farbivá a ďalšie látky.
Čučoriedky sú známym antioxidantom, to znamená, že prispievajú k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom. Plody čučoriedky obsahuje až 7% trieslovín, ktoré pôsobia zvieravo a stavajú. Používame ich pri hnačke a pri zápale ústnej dutiny a hrtana. Zlepšujú aj ostrosť videnia. Pre deti sú vynikajúcim prostriedkom proti hnačkám (studený macerát z 7-10 g).
Príprava macerátu: 3-4 lyžičky čučoriedok zalejte 250ml vriacej vody a nechajte 4-5 hodín macerovať. Potom preceďte. Užíva sa 3x denne pred jedlom.
Táto bylina je známa tiež pod názvami boruvnice, čierna jahoda, čiernice, čičeretka, čičoretka, hafery, myrtové jahody alebo myrtovky.