Chmeľ otáčavý je vytrvalá bylina, obvykle so silným zvislým odnožom a veľkým počtom podzemných výhonkov.
Šištičky chmeľu obsahujú silicu s terpenoidmi (humulén, myrcen), horčiny (humulón, lupulón a pod.), flavonoidy, triesloviny, cholín a adenín.
Chmeľové šištice sú účinným antioxidantom, napomáhajú chrániť bunky pred oxidatívnym stresom. Prispievajú k normálnemu tráveniu ak menopauzálnemu komfortu. Priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu v krvi. V neposlednom rade oceníme ich upokojujúci účinok a vplyv na dobrý spánok. Nezastupiteľné miesto má pri výrobe piva.
Príprava nálevu: 2 čajové lyžičky chmeľu zalejte 250ml vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Potom preceďte a môžete osladiť medom.
Materská rastlina je známa tiež pod názvom chmel.