Brusnica je nízky plazivý krík. Má vajcovité listy, belavé až ružovkasté kvety tvoriace hrozno a jedlé bobule červenej farby. Rastie vo svetlých lesoch, na pastvinách, rašeliniskách a horských lúkach.
Brusnica obsahuje antioxidanty, fenolický glykozid arbutín, triesloviny, flavonidy, kyseliny, zo stopových prvkov napríklad horčík.
Brusnica patrí k antioxidantom, pomáha teda chrániť bunky pred oxidatívnym stresom. Má priaznivý vplyv na prirodzenú obranyschopnosť organizmu a napomáha udržovať normálny stav kostí a kĺbov. Vyskúšať by ju mohli aj ženy pri predmenštruačnom syndróme, prípadne v období menopauzy.
Príprava nálevu: 2 čajové lyžičky listov brusnice zalejte 250ml vriacej vody. Zakryté nechajte 15 minút vylúhovať. Potom preceďte.
Táto bylina je známa tiež pod názvami brusnica, červená čučoriedka, bruslinky, červené jahody, kyhančie, kyhanka alebo kyselinky.