Bobkový list je sušený list vavrínu vznešeného. To je vždyzelený strom vysoký 2-8 metrov. Pôvodne pochádza z Malej Ázie, teraz sa pestuje v celom Stredomorí. Bobkový list sa stal obľúbeným hlavne v stredoveku. Avšak už starí Rekovia ho veľmi ctili a považovali ho za rastlinu boha Apollona, ktorý mal na každej podobizni okolo hlavy ovinutý veniec z vavrínových listov. Vavrín nosili ako symbol svojej vznešenosti významní ľudia, ako napríklad Julius Caesar.
Bobkový list obsahuje bielkoviny, vlákninu, silice, horčiny, glykozidy, triesloviny, vitamíny A, B, C či kyselinu listovú, z minerálov vápnik, selén, meď, zinok, železo, horčík a draslík. Denná dávka bobkového listu by nemala prekročiť 3 g.
Bobkový list prispieva k normálnemu tráveniu ak zníženiu patogénnych mikroorganizmov. Je účinným antioxidantom. Ďalej napomáha pri hojení rán a pri obehových problémoch.
Bobkový list zaujíma dôležité miesto v kuchyni ako korenie. Používa sa do smotanových omáčok, polievok, pri nakladaní mäsa, húb, zeleniny, zveriny.
Vavrínový olej sa používa v parfémoch a pri výrobe vavrínového rumu. Vavrínové esencie a masti sa používajú na odpudzovanie hmyzu.
Príprava kúpeľa: Tri hrste Bobkových listov prelejte 3 litre vriacej vody a všetko nechajte hodinu odpočívať. Potom preceďte a vlejte do teplého vaňového kúpeľa. Kúpeľ si doprajte 2× týždenne po dobu 15 minút.
Príprava nálevu: Jednu lyžičku nasekaných Bobkových listov prelejte 3 dl vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Potom preceďte a vypite. Táto procedúra by mala trvať 3 týždne.