Arónia je opadavý ker pôvodom zo Severnej Ameriky. Arónia je veľmi cenená pre svoj plod obsahujúci vysoký obsah vitamínov, trieslovín a predovšetkým silne antioxidačných látok.
Plody arónie – čierneho žeriava majú trpkú sladkastú chuť s vysokým obsahom vitamínu C a antokyanov. Antokyány sú látky nachádzajúce sa v šupke arónie, ktoré sa vytvárajú spolu s tmavomodrými až čiernymi pigmentmi na ochranu plodu pred slnečným žiarením. Vďaka týmto látkam Arónia vykazuje vysokú antioxidačnú aktivitu.
Plod arónie je vhodný aj pre diabetikov.
Aróniu sa odporúča konzumovať sušenú - tepelne neupravovať. Môžeme ju užívať priamo alebo rozmixovať a vyrábať silné antioxidačné džúsy, či s mliekom koktaily. Pri užití v nápojoch a pridaním malého množstva cukru sa stráca trpkosť a vystupuje úžasná špecifická chuť pripomínajúca čučoriedky.
Denná dávka sušeného plodu Arónia je 1-2 čajové lyžičky.