Angelika je statná, až 2 metre vysoká vytrvalá rastlina. Prenikavo vonia. Má repovitý koreň. U angeliky plodu sa jedná o sušené plody (nažky) angeliky lekárskej.
Angelika obsahuje silice, triesloviny, tanín, horčiny, živice, cukry, pektín, furokuramín a ďalšie.
Angelika má priaznivý vplyv na trávenie (chuť do jedla) a činnosť pečene (prečistenie). Podporuje prirodzenú obranyschopnosť (odolnosť), normálnu funkciu žalúdka (pH rovnováha) a dýchanie.
Angelika plod nájde svoje uplatnenie aj pri výrobe likérov.
Angelika sa neodporúča užívať v tehotenstve a pri dojčení, pri vysokom krvnom tlaku, pri zápaloch obličiek, žalúdočných vredoch a vredových ochoreniach hrubého čreva.
Príprava nálevu: 1 čajovú lyžičku angeliky zalejte 0,25 l vriacej vody, nechajte 30 minút vylúhovať a potom sceďte. Zvyčajne sa užíva 2 až 3-krát denne.
Táto bylina je známa tiež pod názvami anďelika, angelika, angelika pravá, angelika väčšia, Anjelika větší, anjelský koreň, archangelika lekárska, Déhyl, janoklík, Janoklika, likvor, litvôr, svätodušný koreň, vybolen, Výbolen alebo vybolen léční.