Acai je štíhla palma s pomerne veľkými listami. Vyskytuje sa v celej Južnej Amerike. Z plodov sa pripravujú osviežujúce nápoje purpurovo-červenej farby s orechovou chuťou. Na priamu konzumáciu sa Acai používa najmä vo forme prášku získaného z plodov palmy.
Acai je bohaté na komplexné zloženie vitamínov od A, cez celú skupinu vitamínov B až po C a E. Dôležité sú však aj minerály a stopové prvky - chróm, horčík, vápnik, bór, mangán, meď, draslík a ďalšie. Prekvapením môže byť významná prítomnosť omega 3, 6 a 9 nenasýtených mastných kyselín, ako aj esenciálnych aminokyselín.
Konzumácia Acai sa odporúča pri problémoch s vysokým krvným tlakom. Nielen vďaka obsahu vitamínu C priaznivo pôsobí na imunitný systém a proti oxidačnému stresu. Acai prispieva k normálnej duševnej činnosti a k zníženiu miery únavy a vyčerpania.
Príjem Acai by nemal presiahnuť 3-6 gramov denne. Prášok pridávajte priamo do jedla alebo ho rozmiešajte v pohári vody (200 ml).
Táto bylina je známa tiež pod názvami acai, açaí, acaí, acaizeiro, acaí-do-Pará, asai, ashaí, assaí, cabbage palm, cansin, chonta alebo guasai.